Aleksi Tolvanen Nuori, kansainvälinen ja liberaali

Kaikki blogit puheenaiheesta Arvosana

Arvosanat ovat merkityksettömiä

Kun sain tietää, että numerollinen arvostelu loppui ja se tilalle tuli suorittamismerkintä, olin ihmeissäni ja ehkä hieman vihainen. En saisi enää hienoja numeroita todistukseeni. Mitä järkeä minun olisi opiskella aiheita, jos saisin rimaa hipoen saman arvosanan kuin täysillä pisteillä? Olen lapsesta asti ollut numeroaddikti. Pidin todistuksesta, jossa oli järjestelmällisesti numerot. Suosikkinumeroitani olivat 9 ja 10, mutta minulla ei ollut mitään numeroa 8 vastaan.

Ujous laskee poikien arvosanoja. Miten se minulla menikään?

HS kertoo, että Suomessa poikia ja heidän kouluun sopimattomasta luonteestaan sakotetaan enemmän kuin useimmissa länsimaissa. Tämä pisti muistelemaan omaa kouluaikaa. Jokin olisi voinut olla toisin.

 

Kouluarvostelun yhtenäistäminen

Koulujen arvosanoja aiotaan yhtenäistää vuoteen 2016 mennessä. On ilmennyt, että samasta aineesta samalla työmäärällä voi syntyä eri opettajien käsissä kahden numeron heitto. Tämä voi vaarantaa oppilaan jatko-opintopaikan saamisen.

On ihme, että yhtenäistä käytäntöä ei ole ollut aikaisemmin. On myös kumma, että opettajat saavat edelleen itse laatia pitämänsä kokeet. Myös toki oppilaan pärstäkerroin, eli kauniimmin sanottu käytös ja huolellisuus, ratkaisee.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä