Aleksi Tolvanen Nuori, kansainvälinen ja liberaali

Julkinen koulutus uhkaa uskonnonvapautta

Yksi julkisen koulutusjärjestelmän ongelmista on siinä, että tällöin ihmiset saattavat joutua osallistumaan sellaiseen koulutukseen tai sellaisen koulutuksen rahoittamiseen, joka on ristiriidassa heidän henkilökohtaisen uskonnollisen tai filosofisen vakaumuksensa kanssa. Lasten vanhemmilla pitäisi olla täysi oikeus päättää, minkälaisen uskonnon tai uskonnottomuuden mukaan haluavat lastaan kasvattaa, koska on epäeettistä, jos julkinen valta tyrkyttää jotain erikoisarvoja yksilöille. Koulutus on keskeinen osa lasten kasvatusta, joten lasten vanhemmilla tulisi olla oikeus valita, minkälaiseen koulutukseen heidän lapsi osallistuu. Toisaalta ihmisiä ei myöskään saa pakottaa rahoittamaan verotuksen kautta sellaista koulutusta, joka on ristiriidassa esimerkiksi heidän uskonnollisten näkemysten kanssa.

 

Julkinen koulutusjärjestelmä usein loukkaa uskonnonvapautta, koska se pakottaa erilaisia vakaumuksia omaavia ihmisiä osallistumaan heidän uskontonsa tai filosofiansa kanssa ristiriidassa olevaan koulutukseen. Itse olen uskonnoton, mutta mielestäni on väärin pakottaa esimerkiksi kreationisteja tai heidän lapsia osallistumaan evoluutiobiologian opetukseen. Jos kreationistit pakotetaan osallistumaan heidän uskontonsa kanssa ristiriidassa olevaan evoluutiobiologian opetukseen, niin tämä selvästi loukkaa heidän uskonnonvapautta. Samoin, jos heidät vastentahtoisesti pakotetaan rahoittamaan tällaista koulutusta, loukkaa se heidän uskonnonvapautta. Sama koskee esimerkiksi ateisteja. Jos heidät pakotetaan vasten tahtoaan osallistumaan uskonnolliseen opetukseen, joka on ristiriidassa heidän näkemystensä kanssa, tai jos heidät edes pakotetaan verojen kautta rahoittamaan tällaista opetusta, loukkaa se heidän uskonnonvapauttaan.

 

Viime päivinä on puhuttu paljon koulujen joulujuhlista. Mielestäni niillä, jotka haluavat pitää kiinni perinteisistä kristillisistä joulujuhlista, on oltava täysi oikeus tähän. Heidän kannalta olisi loukkaavaa, jos heille tärkeät perinteet yritettäisiin ajaa julkisen vallan toimesta alas. Toisaalta niitä, joiden vakaumuksen kanssa kyseiset joulujuhlat ovat ristiriidassa, ei saa pakottaa osallistumaan niihin, koska se loukkaisi uskonnonvapautta. Samoin kuin opetuksen kohdalla, joulujuhlien rahoittaminen verojen kautta voidaan myös kokea uskonnonvapauden loukkauksena, jos ne ovat ristiriidassa ihmisten vakaumusten kanssa. Ketään ei siis saisi pakottaa osallistumaan tai rahoittamaan sellaista koulutusjärjestelmää, joka on ristiriidassa heidän vakaumustensa kanssa.

 

Käytännössä koulutuksesta on mahdotonta tehdä täysin arvoneutraalia. Tähän ei pidä pyrkiäkään, koska ihmisillä on oikeus halutessaan hankkia omien vakaumustensa ja arvojensa mukaista koulutusta, halusivat he sitten opiskella vaikkapa evoluutiobiologiaa tai kreationismia. Julkisen koulutuksen aiheuttamiin ongelmiin vakaumuksiin liittyen oikea ratkaisu on tietenkin koulutuksen yksityistäminen. Jos julkisella vallalla ei olisi mitään osaa koulutuksen kanssa vaan koulutus ostettaisiin yksityisiltä koulutuksen tarjoajilta, niin tällöin jokainen vanhempi saisi vapaasti päättää minkälaiseen kouluun lapsensa laittaa, jolloin ketään ei pakotettaisi osallistumaan vakaumustensa kanssa ristiriitaiseen koulutukseen sekä joulujuhliin osallistuminen, ja millaisia ne ovat, olisi myös yksilöiden vapaasti päätettävissä. Vanhemmat, jotka haluaisivat antaa lapsilleen sekulaarin kasvatuksen, voisivat laittaa lapsensa sen mukaisiin kouluihin. Vanhemmat, jotka puolestaan haluaisivat kasvattaa lapsiaan uskonnollisesti, voisivat valita sen mukaisen koulun. Kun yksilöiden pitäisi maksaa koulutus omista rahoistaan, niin tällöin he saisivat valita, minkälaista koulutusta rahoittavat, jolloin ei olisi sitäkään ongelmaa, että ihmiset joutuvat rahoittamaan sellaista koulutusta, joka on ristiriidassa heidän vakaumuksensa kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Jussi Heino

Kreationismillä ja evoluutioteorialla ei ole mitään yhteistä. Kreationismi on satua ja mielikuvituksen tuote. Evoluutioteoria on faktaa. Puheenvuorosi on käsittämätön. Kyllä uskovaisenkin pitää tietää evoluutiosta yms.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Niinhän sinä sanot, ja ilmeisesti kaikkien olisi pakko olla samaa mieltä. On siinä sitten "vapautta" kerrakseen.

Nihilisti (nimimerkki)

Umm.. EI. Uskonto ei kuulu kouluun, mutta jenkki järjestelmä jossa ei pidä opetalla biologiaa jos loukkaa uskoa on typerää.

Jos opetat lapsellisi kreationismia on turha mennä hakemaan rokotteita ja sairauden koittaessa rukoile lapsesi terveeksi. Vapaus tarkoittaa sitä että voi elää niin kuin haluat, mutta ns. uskonto kahelit haluavat säästää ja syödä kakkunsa, eli siis kaikki se mitä tiede on saavuttanut (osaksi juuri EVOLUUTIOTEORIAN takia)on fine, mutta silti pitää olla uskomus jostain 6k vanhasta planeetasta.

En ole koskaan vierastunut ihmisiä jotka ovat hurahtaneet uskoon, ainoastaan niitä jotka ovat hurahtaneet organisoituun uskoon.

Eikö uskovaiset ikinä mieti mihin kirkko tarvitsee niin hirveästi sitä rahaa? Eikös Raamatussa ollut jotain neulansilmästä, rikkaista ja pääsemisestä taivaaseen :)

Sivustaseurajaa (nimimerkki)

Just joo...en ole 100% eri mieltä melkein mistään, mutta kylläkin tykkänään toisella kannalla melkein kaikissa painotuksissasi ;)

Dari-anne Suomalainen

Edes sana uskonnonvapaus ei ole vielä mennyt perille, ainakaan kristillisiin piireihin, se pitäsi tehdä ensin selväksi ja noudatettavaksi myös heille.

Kristityt tekevät edelleen käännytystyötä, evankeliumin julistus on se ensisijainen "ristin voiton" työ ja tehtävä. Onneksi sitä ei tehdä enää miekan voimalla, kuitenkin vilpillisesti, eli hyväntekeväisyyden kaapuun kätkeytyneenä.

Esimerkikisi Israelissa kristityt ovat ainoa uskonto, joka tekee käännytystyötä, niinkuin juutalaiset eivät jo olisi kahdentuhannen vuoden aikana sen kiroja kokeneet tarpeeksi.

Uskonnonvapaus tulisi antaa myös juutalaisille.

Sivustaseurajaa (nimimerkki)

Yleistäminen on helppoa, mutta minusta niputat väkivaltaisesti kaikki kiristityt tahot samaan nippuun ja sotket pakolla käännyttämisen ja iloisen sanoman välittämisen toisiinsa.

Kristittyjä on todella moneksi ja jotkut suuntaukset ovat toistensa "kurkussa kiinni" ilman tosiallista mahdollisuutta lähentyä, paitsi että molemmat heittävät omat näkemyksensä jorpakkoon. Ymmärtääkseni juutalaisilla on keskenään vähän sama tilanne. Kuitenkaan juutalaiset eivät taida vainota toisiaan samalla tavalla kuin laitoskirkot vainoavat niitä kristittyjä, jotka eivät niiden epäraamatullisiksi koettuihin oppeihin eivät halua antautua. Katolinen kirkkohan varsinkin kunnostautui tässä.

Osa kristityistä ei halua viettää joulua koska se ei ole kristillinen. Osa kristityistä aidosti eivät halua käännyttää juutalaisia vaan käydä dialogia, "tutkia Hengen salaisuuksia yhdessä", josta molemmat hyötyisivät. Osa kristityistä jopa ajattelee, että juutalaiset eivät tarvitse kristillistä pelastussuunnitelmaa, vaan että juutalaisille Jumalalla on oma suunnitelmansa.

Vieras (nimimerkki)

Juutalaiset ovat saaneet uskonnon vapautensa. Ainoa ryhmä joka ei ole saanut uskonnon vapautta ovat ne jotka eivät halua uskoa. Uskonnolisille ihmisille on vaikea ymmärtää kuinka joku haluaisi olla vapaa uskonnoista.

Vieras (nimimerkki)

En jaksanut lukea kuin otsikon, mutta uskon tämän olevan hölynpölyä

Vieras (nimimerkki)

Miksi vanhemmilla pitäisi olla sen enempää kuin yhteiskunnallakaan oikeutta päättää millaiseen uskontoon lasta kasvattaa? Eikö jokaisella pitäisi olla oikeus valita uskontonsa itse ja saada monipuolista tietoa päätöksensä tueksi?

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Älä unohda, että vanhemmilla on sentään sekä oikeus että VELVOLLISUUS kasvattaa lapsensa, ja väistämättä siinä tulee oma ajatus- ja arvomaailma mukaan kuvioihin.
Jos vaikka olet luonnonsuojelu-intoilija, ihan pakollakin enemmän tai vähemmän tuputat tätä ajattelua lapsellesi joka käänteessä.
Sama koskee jokaista aatetta tai uskontoa, tai ylipäänsä mielipidettä!
Pitäisikö vanhempien paimentaa lapsiaan kuin mykät robotit, ettei lapsille vain tule "tuputettua" mitään??

Vieras (nimimerkki)

Tiesitkö Aleksi, että kaikki Suomen yritykset maksavat kirkollisveroa ja kieltäytymisen vaihtoehtoa ei ole? Muslimit, buddhalaiset, ateistit sun muut pakotetaan lahjoittamaan rahaa "kansankirkolle". Kysymys herää, että miksi yritykset ylipäätään maksavat kirkollisveroa. Ehkäpä yritykset oikeushenkilöinä ovat kaikki hartaita kristittyjä. Ehkäpä ne ovat kaikki käännytetty patentti- ja rekisterihallituksessa!

Aleksi Tolvanen

Yritysten pakottaminen maksamaan veroa kirkolle yhteisöveron muodossa on väärin. Moinen epäkohta pitäisi tietenkin poistaa.

IMHO... (nimimerkki)

...ei aivan käsittämätön, lukuunottamatta juuri tuota evoluutio/kreationismi asettelua. Mutta kysymys jää; miten järjestää kristitylle, muslimille, buddhistille ja pakanalle tasa-arvoinen ympäristö omaksua tietoa.

Suomessa tuo koulutus kuuluu perusoikeuksiin. Yksityiseen peruskoulutukseen lähteminen veisi kohti amerikanmallia, ja yhteiskunnan luokkaerot syvenisivät, mikä johtaa yhteiskunnan pahoinvointiin usein tavoin.
Jos koulu olisi jokaiselle samanhintainen, ongelmaa ei kenties olisi. Kenties perheille voitaisiin jakaa "palveluseteleitä", jotka oppilaitos voisi sitten lunastaa rahana valtiolta.
Ehkä voisimme mennä askelen pidemmälle, ja tarjota yläluokkien ja lukion opiskelijoille opiskeluseteleitä, jotka he voisivat käyttää haluamassaan opetuksessa. Tällöin jokainen koulutusyksikkö erikoistuisi tarjontaansa ja opiskelija tietäisi saavansa parasta mahdollista opetusta.

Tällä kertaa minulla ei ole vastauksia, kunhan pyörittelen asioita ilmassa. En kyllä usko että opetuksen ryhmittäminen esim. uskonnon perusteella toimisi, ei ainakaan suomen eduksi.

Omasta mielestäni koko keskustelu asian tiimoilta on hömppää ja median luomaa hypeä, mutta koska olen pakana, saatan olla jäävi.

Vieras (nimimerkki)

Ainoa looginen vaihtoehto on perustaa annettava koulutus tieteellisellä menetelmällä saavutettuun tietoon, oli kysymys sitten biologiasta, kemiasta tai psykologiasta. Kaikissa muissa rajanvedoissa sisään voidaan potentiaalisesti ujuttaa tavaraa poliittisista tarkoitusperistä johtuen

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Pah, mitään sellaista kuin 100% varmaa ja objektiivista tietoa ei olekaan.

hotboy88 (nimimerkki)

Loistava kirjoitus! Kannatan tuota opetuksen yksityistämistä niin korkeakoulu kuin muillakin tasoilla! Toivottavasti tulevaisuudessa korkeakoulupaikat voi ostaa rahalla, joten kaltaisillani köyhillä ei ole mitään mahdollisuutta päästä kyseisiin kouluihin. Hyvä kokoomus! =)

Vieras (nimimerkki)

Tosiaan, tosi huono systeemi, kaikilla lapsilla ja nuorilla pitäisi olla omat henkilökohtaiset opettajansa jotta he eivät vahingossakaan saisi kuulla hitustakaan heidän uskonnostaan poikkeavasta asiasta. Hyvä mielipide. Mahtavaa.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Totta: juuri tähänhän se menisi! Yhtä monta opettajaa kuin lasta... lopulta kai olisi parasta, että kaikki vanhemmat vain kouluttavat lapsensa kotona?!

En voi usko silmiäni (nimimerkki)

Suomen yksi parhaimmista asioista on näin nuorena mielestäni juuri tuo julkinen koulutus. Oletko arvon Aleksi koskaan ollut yksityisessä koulutuksessa? Arvot ja opetukset jotka sieltä saat tuppaavat olemaan kapeakatseisia juuri tuon tietyn linjan takia, joka koululle annetaan.
Koulujen erikoistuminen eri arvoihin ei toimisi, sillä ensisijaisesti koulun valitsisivat vanhemmat, jotka sen maksavat (ehdotetut palvelusetelitkin tod.näk. annettaisiin vanhemmille eikä nuoren omaan käyttöön). Tässä kärsii nuori, sillä hän ei saa itse valita, millaiseen maailmaan menee opiskelemaan. Julkisessa koulussa on tarjolla erilaisia näkemyksiä ja erilaisia ihmisiä, jolloin nuori todennäköisesti löytää omansa helpommin. Jos pakataan kaikki saman ajattelumallin omaavat ihmiset samaan kouluun, syntyy siitä pelkkää hyvin radikaalia ajattelua, joka ei johda kuin erimielisyyksiin ja riitoihin sitten näiden ajattelumallien välillä. Erilaisten ihmisten olo samassa koulussa kasvattaa suvaitsevuutta ja avartaa, voi avata uusille ajatuksille.
Erikoistuminen kaatuu myös siihen, että joka paikkakunnalle ei voida ahtaa kaikenlaisia kouluja. Jotta idea toimisi, täytyisi kaikenlaisia kouluja olla kaikkialla. Muuten vaikka pienelle paikkakunnalle eksynyt muslimi saattaisi "joutua" kristittyjen kouluun. Jo tuosta lauseesta huomaa, että koulujen erittely ei aiheuta kuin ennakkoluuloja toisia kohtaan.
Olen myös samaa mieltä edellä kommentoineiden kanssa evoluutiobiologia-kysymyksestä. Se ei edes ole kysymys. Faktaa opetetaan kouluissa. Uskontoa koskevat jutut voi sitten jättää uskonnontunneille.

Mamatias (nimimerkki)

Diipadiipadaa, kylläpäs meitä taas sorretaan. Tuo mielipiteesi verojen keräämisestä uskonnonvapauden rikkomisen työkaluna on aivan absurdi, pitäisikö ihmisillä olla myös oikeus valita muut kohteet, joihin he haluavat verorahansa sijoittaa? Onko oikein, että terveet ihmiset kustantavat verorahoillaan tupakoitsijan keuhkoahtaumahoidot? Entä onko oikein, että julkisista verotuloista rahoitetaan muun muassa nuorten jääkiekkotoimintaa, kun minun oma lapseni harrastaa jalkapalloa!

Ja eikö jokaisella oppilaalla tässä maassa ole mahdollista valita uskonnon opetuksen sijasta elämänkatsomustieto?

Ateisti-pisti (nimimerkki)

Kyllä taas loukkaannutaan oikein urakalla, melkeinpä joka toisessa lauseessa.
Suomen lippu keroo ja antaa osviittaa siitä, mikä täällä on valtauskonto.

Loukkaantujat menkoon muualle loukkaantumaan.

Vai onkohan taas näin, että kokoomus luokkaantuu varmuuden vuoksi etukäteen, ettei muiden tarvitse loukkaantua.

Kyllä minun lapsuusaikanani oli vaihtoehto mennä uskonnontunnilla lusimaan elämänkatsomustietoa.

Hyvää Joulua kaikille!
Kohta menee kinkku uuniin.

Aleksi Tolvanen

Kirjoitukseni tarkoitus oli perustella koulutuksen yksityistämistä kyseisestä näkökulmasta eikä suinkaan puolustella herkkä hipiäisiä ihmisiä. Julkisissa kouluissa kristillisten perinteiden säilyttäminen on kannattavaa, koska ne ovat osa suomalaista kulttuuria ja tärkeitä asioita useille suomalaisille. Jos koulutus yksityistettäisiin, niin kristillisten perinteiden asema ei tästä paljoakaan horjuisi, koska krintinusko on täällä tosiaan valtauskonto. Olen siis erimieltä sellaisten ajatusten kanssa, joiden mukaan kristilliset ja suomalaiset perinteet pitäisi väkisin pyrkiä lopettamaan.

Silurus (nimimerkki)

Olet oikeassa. Uskonnonvapaus on kuitenkin vain mitätön ja miltei arvoton lisäjuonne oleellisempien arvojen rinnalla, joita julkinen koulutus uhkaa; ne ovat vapaus ajatella ja omistusoikeus.

Koulutuksen objektiivinen tarkoitus on opettaa yksilö ajattelemaan ja hankkimaan tietoa, jota hän tulee tarvitsemaan omaan itsenäiseen ja onnelliseen elämäänsä. Sen sijaan kun koulutus nähdään valheellisen filosofisen viitekehyksen kautta yhteiskunnan tarpeena, yksilön tarpeet joudutaan heittämään taka-alalle. Tätä varten koulutukseen kuluu piilo-opetussuunnitelman mukaisesti mm. sosialistaminen, jonka metodologioihin kuuluu koersio; koulutuksen toinen tehtävä on tuottaa formaaleja todistuksia oppimisesta ja kolmas piilotehtävä on lapsien *säilyttäminen* poissa talouselämän jaloista.

Sosialistaminen tarkoittaa yksilön järjenkäytön alistamista "yhteiselle" tahdolle, jota yleensä edustaa auktoriteetti. Sosialistamisen myötä koulutus epää lapselta hänen tärkeimmän selviytymiskeinonsa -- Ayn Rand vertasi tätä "luonnonvastaiseen" villieläimeen, kuten kotkaan, joka nokkii poikaseltaan siivet ennen kuin työntää tämän pois pesästä. Luonnossa sellainen laji kuolisi sukupuuttoon, mutta ihmiskunta kokonaisuutena selviytyy niitten yksilöiden ansioista, jotka koulutuksesta huolimatta säilyttävät kiinnostuksensa ajatteluun.

- Muistatko muuten lähimenneisyydestäsi aikaa, jolloin itse tai monet luokkakaverisi alkoivat osoittaa kiinnostumattomuutta oppimiseen ja osaamiseen? Ensimmäisellä ja toisella luokalla *jokainen* lapsi on suunnattoman kiinnostunut kaikesta uudesta tiedosta, mutta miksi se vaihe katoaa?

Julkisella koululla on kyky tuhota lapsen tulevaisuus. Tehdessään peruuttamatonta vahinkoa se on myös ryöstänyt vanhempien taloudelliset edellytykset kouluttaa lapsensa. Joskus julkinenkin koulu onnistuu -- arvorelativismissaan koululaitos esimerkiksi ylläpitää Montessori-pedagogiikkaa harjoittavia kouluja ja näihin pääsevät ovat suorastaan etuoikeutettuja niihin verrattuna, jotka saavat Steiner-pedagogiikan mukaista "oppia" maahisista ja kosmisesta tiedosta, joka fluidumeina virtaa nenän kautta tajuntaan.

Tämä jälkimmäinen myös kuvastaa sen arvon, että ihmisellä on uskonnonvapaus: vapaus uskoa mitä mielikuvituksellisempia asioita totuuksina ilman että ihminen edes kyseenalaistaa metodologiaa jolla nämä "tiedot" ovat yksilölle tulleet. Fakta on, että usko/uskonto metologiana rampauttaa ihmisen -- siitäkin huolimatta, että uskonnot saattavat sisältää opeissaan joitakin totuuksiakin.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Olen saanut vähän sellaisen käsityksen, että olet anarkokapitalisti? No, tiedoksesi vaan, anarkokapitalismi uhkaa KAIKENLAISTA vapautta:

http://kansine.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55619-saan...

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Julkinen koulutusjärjestelmä usein loukkaa uskonnonvapautta, koska se pakottaa erilaisia vakaumuksia omaavia ihmisiä osallistumaan heidän uskontonsa tai filosofiansa kanssa ristiriidassa olevaan koulutukseen."

Itse asiassa, kun oikein pitkälle mennään, KAIKKI asiat julkisessa (tai missä tahansa) koulutuksessa voivat loukata jonkun uskontoa tai etenkin filosofiaa.

Ateisti-pisti (nimimerkki)

Tarkoituksesi oli siis perustella koulutuksen yksityistämistä? Etpä tainnut kirjoituksessasi siitä mainita.

Tässä lainaan kahta aiemmin kuultua profeettaa:

1. Julkinen koulutusjärjestelmä usein loukkaa uskonnonvapautta, koska se pakottaa erilaisia vakaumuksia omaavia ihmisiä osallistumaan heidän uskontonsa tai filosofiansa kanssa ristiriidassa olevaan koulutukseen.

2. Julkisissa kouluissa kristillisten perinteiden säilyttäminen on kannattavaa, koska ne ovat osa suomalaista kulttuuria ja tärkeitä asioita useille suomalaisille.

Otahan mutama glögi, niin kyllä se siitä tasottuu. Hyvää Joulua Aleksi!

Aleksi Tolvanen

Vastustan julkista koulutusta muistakin syistä kuin mitä tässä käsittelen. Tässä on aiempi kirjoitukseni aiheesta: http://aleksitolvanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/478...

Kohdassa kaksi olevalla lainauksella tarkoitan sitä, että niin kauan kuin koulutus on julkista, niin niin kauan nykyisenlaisten perinteiden säilyttäminen on järkevää, kuitenkin siten että uskonnottomilla ja muihin uskontokuntiin kuuluvilla on mahdollisuus kieltäytyä näihin perinteisiin osallistumisesta. Toki olen sitä mieltä, että koulutus tulisi yksityistää mieluiten mahdollisimman nopeasti.

Hyvää Joulua sinullekin!

Ateisti-pisti (nimimerkki)

Taidan olla liian vanha, kun minulla menee nyt tämä ajatuksen lento hieman ylihipiän. Kannatatko nyt yksityisten koulujen perustamista? Jos noin, niin kenen rahoilla ja syystä että.. kukaan ei loukkaantuisi?

Saanko kysyä Sinulta, ihan vakavasti, kuka on nyt loukkaantunut kun olet ajamassa yksityisiä kouluja eri uskontoihin kuuluville?

Menköön nuoruuden piikkiin, mutta hienoa, että uskallat tänne kirjoittaa omalla nimellä, minä en. Pidän työpaikastani.

Käyttäjän kajsotala kuva
Kaj Sotala

Voisinpa ilmoille heittää sellaisenkin näkemyksen, että tietynlaiseen uskonnonvapauteen kuuluu myös oikeus saada tietoa eri uskonnoista ja ajatusmaailmoista mahdollisimman laaja-alaisesti. Uskonnonvapauden loukkaukseksi voidaan kokea sekin, että vanhemmat pääsevät laittamaan lapsensa yksityiseen kouluun joissa nämä eivät koskaan kuule mistään vaihtoehdoista omalle uskonnolleen. Siinä loukataan lasten uskonnonvapautta.

Myös jos tarkastellaan asiaa yhteiskunnallisesti näin laajemmin, niin se että ihmiset ymmärtävät muiden ihmisten ajatusmaailmaa ja osaavat samaistua siihen on yhteiskuntarauhan kannalta erittäin hyvä asia.

Rapumies (nimimerkki)

Perustelusi ovat uskomattomia. "Jotta kukaan ei loukkaantuisi." Loukkaannuin tekstistäsi, sillä se ei vastaa omia mielipiteitäni. Mitäs siihen sanot? Tottakai myös opettejilla on omat uskomuksensa ja asenteensa elämästä ja se väkisinkin heijastuu opetuksessa, yksityisessä tai julkisessa. Elämässä tapahtuu väistämättä "loukkaantumista". Ja jos loukkaantuu siitä, että koulussa on olemassa uskonnontunti, jolle itse ei halua mennä, on kyllä jotain sitten itsessä vikana, eikä järjestelmässä. Niin kuin aiemmin mainittu, sinne ei ole pakko mennä. Voi mennä elämänkatsomustiedontunneille. Varmaan Suomessa asuva vähemmistöön kuuluvan uskontokunnan edustaja tietää asian olevan näin ja myös ymmärtää, ettei koulussa välttämättä voi tarjota hänelle sopivaa opetusta. Sen voi sitten hoitaa kotona, jos asian niin tärkeäksi kokee.

Asia on muutenkin mielestäni epäoleellinen ja on olemassa paljon järkevämpiäkin asioita joihin voi yrittää vaikuttaa kirjoittelemalla blogiin.

Toimituksen poiminnat